Θρασύβουλος Στανίτσας - Εσπερινός Παναγίας, Ι.Μ.Κύκκου, 14-8-1986, μέρος 2
Ημερομηνία: 2009-07-22 11:15:58 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 4086 - Ψήφοι: 0 - Βαθμολογία: 0
 
Exedysan me Palas concert Athens 1998
Θ. Βασιλικός
Ημερομηνία: 2009-07-12 11:37:46 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 3423 - Ψήφοι: 1 - Βαθμολογία: 5
 
ΔΥΝΑΜΙΣ ΠΡΙΓΓΟΥ Α ΣΑΜΠΑΧ 11-1-09 KIRIAZIS APO THEMI KLANTZO
KIRIAZIS
Ημερομηνία: 2009-07-12 11:13:49 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 3818 - Ψήφοι: 5 - Βαθμολογία: 5
 
ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΑΓ. ΠΑΤΕΡΩΝ kiriazis apo themis klantzos
kiriazis
Ημερομηνία: 2009-07-12 10:23:31 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 4069 - Ψήφοι: 0 - Βαθμολογία: 0
 
Δύναμις Καμαράδου kiriazis apo themis klantzos
kiriazis
Ημερομηνία: 2009-07-12 10:05:17 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 4068 - Ψήφοι: 1 - Βαθμολογία: 5
 
ΔΥΝΑΜΗΣ Γ. ΜΠΟΜΠΑ ΗΧΟΣ Β ΜΕ ΔΕΣΠΟΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.mp4 APO THEMIS KLANTZOS
KIRIAZIS
Ημερομηνία: 2009-07-12 09:43:10 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 4027 - Ψήφοι: 2 - Βαθμολογία: 5
 
ΧΕΡΟΥΒΙΚΟΣ Α΄ΗΧΟΥ kiriazis daskaloudis
vizantini mousiki
Ημερομηνία: 2009-07-12 09:14:45 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 6012 - Ψήφοι: 4 - Βαθμολογία: 4.5
 
Axion Esti - p. Daniil
Απόσπασμα από την Ιερά Πανήγυρη Εορτής Αγ. Διονυσίου του Εν Oλύμπω 23 - 01 - 2007 - Ψάλλει ο π. Δανιήλ ο Αγιορείτης. - Segment from Divine Liturgy during the feast of Saint Dionysios of Olympus 23rd of January 2007 - Fr Daniel is chanting.
Ημερομηνία: 2009-07-07 13:08:40 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 3970 - Ψήφοι: 2 - Βαθμολογία: 4.5
 
Αναστάσεως ημέρα, αργόν Χρυσάφου του Νέου
"Αναστάσεως ημέρα", δοξαστικόν του Πάσχα, αργόν Χρυσάφου του Νέου, εκτέλεση Άρχοντος Πρωτοψάλτου Αθανασίου Καραμάνη. Ο Αθανάσιος Καραμάνης γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Βιτάστα (σήμερα Κρηνίδα) των Σερρών, που βρίσκεται στις υπώρειες του Παγγαίου. Η καλλίφωνη μητέρα του, καταγόταν από την περίφημη «ψαλτομάνα», τη Νικήσιανη Καβάλας, και στη σωστή ανατροφή και την καλή διαπαιδαγώγηση των παιδιών δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και την πηγαία της μουσική καλλιέργεια, κι από τότε βαστάει κι η βιωματική κι αβίαστη ενασχόληση του με το δημοτικό τραγούδι. ΄Ηταν ο πρώτος δίαυλος, όπου άρχισε να διοχετεύεται και να εκφράζεται το μουσικό του ταλέντο, που αργότερα θα απέβαινε γι' αυτόν το προοίμιο της μελλοντικής του μουσικής σταδιοδρομίας. Η φήμη του νέου δεν άργησε να διαδοθεί μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, όπου έπαιρνε μέρος σε διαφορές θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές. Επίσημα ο Καραμάνης άρχισε να ψάλλει, ως αριστερός ψάλτης, σε ηλικία 16 ετών στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Πρώτη Σερρών, εκεί που εκκλησιαζόταν, φοιτητής τότε, και ο μελλοντικός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δείγμα της ακόρεστης πνευματικής του δίψας αποτελεί η επιδίωξη του να «κλέβει» τους ιεροψάλτες. Γι' αυτό, όταν άκουε ότι ήρθε κάποιος καινούριος, καλλίφωνος ψάλτης, για να ψάλλει σε κάποια Εκκλησία, πηγαίνει εκεί με κάθε δυνατό μέσο της εποχής εκείνης για να τον ακούσει..Ο πρώτος δάσκαλος του, ο τότε ιερέας του χωριού του, αείμνηστος Εμμανουήλ Πιπεριάς τον ξεχώρισε : "Αυτό το παιδούδ θα το κάνω ψαλτούδ ", έλεγε στους χωριανούς. Δεύτερος διδάσκαλός του υπήρξε ο Αθανάσιος Μπουρλέτσικας, Α/ψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αλιστράτης του νομού Σερρών. Τρίτος κατά σειρά διδάσκαλος του ήταν ο Χρήστος Παρασχίδης ή Μπεκιάρης, Α/ψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Καβάλας. Από εκεί η μητρόπολη Καβάλας τον στέλνει να σπουδάσει τη βυζαντινή μουσική στην Κωνσταντινούπολη κοντά στον Νηλέα Καμαράδο και στη συνέχεια κοντά στο μουσικολόγο Νικόλαο Παγανά (η συνέχεια στο επόμενο βίντεο «κράτημα τεριρέμ, πλ.α΄») Δόξα... Καὶ νῦν...Ήχος πλ.α΄. Ἀναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει, καὶ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Εἴπωμεν ἀδελφοί, καὶ τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς· Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει, καὶ οὕτω βοήσωμεν· Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος.
Ημερομηνία: 2009-05-30 06:11:45 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 5708 - Ψήφοι: 0 - Βαθμολογία: 0
 
Κράτημα τεριρέμ, ήχος πλ.α΄
Κράτημα τεριρέμ, ήχος πλ.α΄, εκτέλεση Άρχοντος Πρωτοψάλτου Αθανασίου Καραμάνη. (συνέχεια από το βίντεο «Αναστάσεως ημέρα, αργόν Χρυσάφου») Οι Μπουρλέτσικας και Παρασχίδης, όπως λέει ο Καραμάνης, του δώσανε τα θεμέλια και τους τοίχους. Το 1931 προσελήφθη ως δομέστικος του Χαράλαμπου Ανεστιάδη, περίφημου Κωνσταντινουπολίτη ψάλτη και μαθητή του αείμνηστου Άρχοντος Α/ψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιακώβου του Ναυπλιώτου. Εκείνος ήταν που του έβαλε τον "σοβά ", το ύφος δηλαδή και την τέχνη την Πατριαρχική στο ψάλσιμο. Πολλά επίσης ωφελήθηκε και ως ακροατής των εκτελέσεων του μεγάλου ψάλτη της εποχής του, Κωνσταντίνου Πρίγγου. Η ικανότητά του για την πλήρη ακρίβεια της απόδοσης των λεπτών μικροδιαστημάτων και αποχρώσεων της εκκλησιαστικής μας μουσικής τον έκαμε γνωστό και τον καθιέρωσε και πέραν από τα ελληνική σύνορα, ως εξαίρετο εκφραστή της πλέον έντεχνης και παράλληλα ιεροπρεπούς μορφής του βυζαντινού μέλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καλείται συνεχώς για να ψάλλει εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου σε όλο το διάστημα της μακράς σταδιοδρομίας του. Έχει ψάλλει σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σε πανηγυρίζοντας ιερούς ναούς μετά από επίσημη πρόσκληση και έχει αποκτήσει αμέτρητους φίλους, θαυμαστές και μιμητές της ψαλτικής του τέχνης σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο και τελούνται ορθόδοξες ιερουργίες. Το ψαλτικό του ύφος, άμεσα επηρεασμένο από εκείνο της Κωνσταντινούπολης, του οποίου κατά ένα τρόπο αποτελεί εξέλιξη, αλλά και με έντονα τα μουσικά ακούσματα της Μακεδονίας, ας μην ξεχνούμε ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε η δεύτερη πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας και σημαντικός φορέας του πολιτισμού της, δημιούργησε ιδιαίτερη σχολή. Για το συνολικό του έργο ο Αθανάσιος Καραμάνης τιμήθηκε από την Εκκλησία, την Πολιτεία και τον ιεροψαλτικό κόσμο. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, τον ανακήρυξε Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ειδική Συνεδρία της 21 Μαΐου του 1977 εξέδωσε Συνοδική Απόφαση με την οποία του εκφράζει "την άκραν Αυτής ευαρέσκειαν και τον δίκαιον της Εκκλησίας έπαινον". Η Πολιτεία με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού τον τίμησε, το 1979 με ισόβια μηνιαία τιμητική σύνταξη, γεγονός σπάνιο για τα ψαλτικά δεδομένα. Έχει λάβει μέρος σε μουσικολογικά συνέδρια και έχει συνοψίσει τις ανακοινώσεις αλλά και τις διατυπώσεις του σε επτά τευχίδια. Σήμερα, ακούραστος όπως πάντα, εργάζεται για την έκδοση δύο έργων που αφορούν το θεωρητικό μέρος της μουσικής μας, καθώς και ένα νέο σύστημα γραφής της.
Ημερομηνία: 2009-05-30 06:10:10 - Προσθέθηκε απο: lekkas
Εμφανίσεις: 3944 - Ψήφοι: 0 - Βαθμολογία: 0